Yapay Zeka İle Müzik Videosu Nasıl Yapılır?
Günümüzde yapay zeka ile çalışan uygulamalar her geçen gün çeşitlenerek artmakta. Günümüzde tek tuşla yazı, müzik, görsel, video ve daha bir çok türde yaratıcı işler üretmek mümkün. Peki biz müzisyenler en çok neyi yapay zekaya bırakmak isterdik? Doğal olarak müziğimizi değil (umuyorum). Album art derseniz zaten Dall-E, Midjourney ve türevleri ile bu işi çoktan hallelttik. Bu nedenle bence bu sorunun cevabı hiç tereddüt etmeden "müzik klibi çekmek" olur. Sonuçta müzik klibi kurgusundan ekipmanına lokasyonundan prodüksiyonuna uzun ve maliyetli bir iş.
Hatta bırakın müzik videosunu, günümüzde en çok ihtiyacımız olan şey "short-form content" denilen 15'er saniyelik TikTok ve Reels kıvamında promo videoları oluşturmak. Parçamızın nakaratını destelerce farklı video içeriğinin üzerinde bu platformlara yüklemek tüketicilerin koklea'sına girmenin tek yolu gibi gözüküyor.
Bu nedenle bugün sizi müzik videosu yapan bir yapay zeka aracıyla tanıştırmak istiyorum. İşte karşınızda "Kaiber"
Kaiber refarans bir görseli yazdığınız prompt'u ve tasarım stilini referans alarak yapay zeka aracılığıyla görsel olarak sürekli değişim geçiren bir videoya çeviriyor. Bununla kalmayıp saniyesinden saniyesine müziğinizin ritmine tam oturan animasyonlar oluşturuyor.
Gelin adım adım Kaiber ile nasıl müziğinizi duyurmak için ücretsiz animasyonlar oluşturacağınıza göz atalım.
1. Kaiber'a girmeden önce yapay zeka ile parçamızın temasına uygun bir fotoğraf oluşturmalıyız. Eğer Dall-E ya da Midjourney kullanmak istemiyorsanız lexica.art üzerinden yüksek kalitede ücretsiz yapay zeka tasarımları oluşturabilirsiniz.
2. Müzik videosunun ilham kaynağı olacak görseli yapay zeka ile indirip oluşturduktan sonra kaiber.ai a girin ve "Start free trial"a tıklayın. 7 günlük denemeyi etkinleştirmek için sizden kredi kartı bilgisi istenecek (süre dolmadan iptal ederseniz tarafınızdan ücret alınmaz). Dilerseniz "Login" üzerinden de hesap oluşturabilirsiniz ve Kaiber'i ücretsiz kullanabilirsiniz (fakat videolarınızın üzerinde bir watermark olacaktır).
3. "Create Video" ya basarak video oluşturma sayfasına girin.
4. Parçanızın en fazla 1 dakikasını yükleyebilirsiniz. Parçanızı hzılı bir şekilde kırpmak için (mesela sadece nakarat bölümünü alacak şekilde) Kaiber'in önerdiği audiotrimmer.com üzerinden parçanızı kırparak orjinal formatında yükleyebilirsiniz.
5. Mor olan alanlara görsel ve müziğinizi yükledikten sonra "Continue to prompt." a tıklayın.
6. Prompt bölümüne görselinizin nasıl bir animasyona dönüşmesini istediğinizi betimleyin. (Örneğin: "Dans eden çiçeğin etrafında uçuşan bir arı.")
7. "in the style of" kısmı animasyonunuzun nasıl bir sanat akımı veya sanatçı stilinde oluşacağını belirler. Bu kısmı ister kendiniz yazabilir veya sağ kısımda yer alan sanat akımları veya görsel tarzlardan birini seçerek animasyonunuzun tarzını belirleyebilirsiniz. (Örneğin: "Oil Painting")
Prompt'unuzu hazırladıktan sonra "Video settings" butonuna tıklayın.
8. "Camera Movement" bölümünden videonuzun kamera hareketini belirleyin (Örneğin: Görüntünün sizden uzaklaşarak hareketlenmesini istiyorsanız "Zoom Out"u seçin).
9. "Evolve" kısmından animasyonunuzun ne kadar dinamik olacağını belirleyin (1 en az dinamik/değişken, 10 en çok olmak üzere).
"Make this audio reactive" kısmından animasyonun parçanıza uyum sağlamak adına ne oranda kamera hareketi yapacağını belirleyin.
Ayarlarınızı yaptıktan sonra "Go to preview frames" butonuna tıklayın.
10. Animasyonunuz için en uygun kareyi seçin ve "Create video" butonuna basın.
11. Animasyonun oluşturulmasını bekledikten sonra (sitenin dediğine göre yaklaşık 10 saniye sürüyor) videonuzu ön izleyebilecek ve yüksek kalitede indirebileceksiniz.
12. "My videos" kısmından oluşturmuş olduğunuz tüm videoları görüntüleyebilir ve indirebilirsiniz.
Şimdi asıl işiniz olan müzik yapmaya dönebilir ve parçalarınız/beatleriniz için video oluşturma işini yapay zekaya bırakabilirsiniz.
Müzik ve yapay zeka içerikli yazılar yazmaya devam edeceğim. Blogumu instagram'dan da takip etmeyi unutmayın.
Barış Demirel
Müzik Prodüktörü, Girişimci ve Eğitmen